Nemzetközi partnerség, külföldi utazások


FacebookTwitterGoogle Bookmarks
Nyomtatás
"Az utazás egyik előnye, hogy egy idő múltán felismerjük:
akárhová menjünk is, az emberek olyan nagyon nem különböznek egymástól."

Joanne Harris angol írónő

Küldetésnyilatkozatunkban a következő gondolatok fogalmazódnak meg: "A Baross olyan iskola, mely hagyomány és innováció egyensúlyára épít: büszke a múltjára, s annak vívmányaira alapozva mindig nyitott az újra, alakul, formálódik, fejlődik, választ ad a kihívásokra, befogadni képes." Ahhoz, hogy ezen célok megvalósuljanak, elengedhetetlen más országok képzési rendszerének megismerése, jó gyakorlatok átvétele, a nyelvtudás fejlesztése (tanáré és diáké egyaránt), ezért kezeljük kiemelt helyen a nemzetközi kapcsolatok ápolását.

Egyre több ember számára adatik meg a szabad Európában, hogy megismerje más országok nyelvét, kultúráját, hagyományait, tudományát. Nem volt mindig ilyen könnyű a határokon átívelő kapcsolatok kialakítása, különösen az 50-es évektől. Pedig már iskolánk legrégebbi, több, mint száz éves évkönyvei is tesznek említést itáliai, francia, vagy német tanulmányutakról, sportversenyeken való részvételről, a külföldi cserkészmozgalmakkal való közös találkozókról.
A rendszerváltozás utáni években élénkülnek fel újra a külföldi partnerségek, az angol és német nyelvtanítás újbóli megerősödésével. Több száz diákunk vehetett részt nemzetközi pályázatokban, hosszabb olasz, szlovén, szlovák, dél-lengyel tanulmányutakon, de mind a mai napig népszerű a bécsi adventi vásárra szervezett egynapos kirándulásunk is. És még nem szóltunk a Bécsbe, Eisenstadtba, Wiener Neustadt-ba irányuló szakmai tanulmányutakról, vagy a lassan 10 éve fennálló, a sportot a középpontba helyező kladnói partnerségről, az uniós támogatással megvalósult projektekről, az Euroscola Day napján való részvételről, vagy a szakmai gyakorlatra épülő német kapcsolatokról.

Az alább felsorolt külföldi partnerségek kialakításának, fenntartásának finanszírozásában nagy szerepet tölt be máig az 1993-ban alapított Baross Gábor Középiskolai Közhasznú Alapítvány.

Külföldi utazásokról, nemzetközi találkozókon való részvételről szóló rövid fényképes összefoglalónk ITT tekinthető meg. Partneriskolai együttműködések bemutatása ITT érhető el.

A következő táblázatban az aktuális, külföldi iskolákkal, cégekkel fennálló kapcsolatainkat, projektjeinket tüntettük fel:
 
ERASMUS+ pályázat
Obchodna akademia Ilava Tanulmányút szervezése a Győrtől 220 km-re fekvő
szlovák városka gazdasági középiskolájába.
Főhajtás a klobusiczi temetőben iskolánk névadójának sírjánál.
Fachhochschule Wiener Neustadt Ingyenes részvételi lehetőség a szakfőiskola Nyitott kapuk napja rendezvényén március közepén. Novemberben előadók érkeznek (iskolánk volt diákjainak kíséretében),
hogy bemutassák a főiskola által kínált képzéseket.
SOŠ A SOU Kladno 440 kilométert tesznek meg a röplabdacsapat tagjai és a
kiválasztott tanulók a Prágától 30 kilométerre lévő festői városba. Részvétel a nemzetközi tornán, kirándulások a környéken.
LKW WALTER Szakmai tanulmányút üzemlátogatással egybekötve Ausztria
legnagyobb magánkézben lévő vállalatánál.

Válogatás az elmúlt 30 év fontosabb külföldi partnerségi együttműködéseiből:
 
1984-ben egy burgenlandi iskolával (Bundeshandelsakademie, Neusiedel am See) vettük fel a kapcsolatot. Három éven keresztül 30-30 tanuló vehetett részt burgenlandi, ill. győri utazáson. Program: az iskolák kölcsönös megismerése, kulturális és sportesemények, valamint kirándulások, pl. az UNESCO-központban.
Az 1998/99-es tanévben iskolánk pályázatot adott be a Francia Intézethez, így egy colmari iskolával (Lycee Schongauer) tudtunk kapcsolatot felvenni. 2000 májusában 20 diák töltött 5 napot Colmarban. 2001 tavaszán a francia tanulók látogattak Győrbe, kirándultak Pannonhalmára és Lébénybe.
1999-ben egy székelyudvarhelyi iskolával vette fel tantestületünk egy erdélyi kirándulás alkalmával a kapcsolatot. 2000 tavaszán mi láttuk vendégül az erdélyi kollégákat, akik a Nemzetközi Tehetségpedagógiai Konferencián vettek részt.
A 2001/2002-es tanévben egy krumbachi iskola (Staatliche Fachober- und Berufsoberschule Krumbach) keresett meg minket a kapcsolatfelvétellel a kaufbeureni jól működő program mintájára. Így itt is 2 hetes szakmai gyakorlaton vehettek részt diákjaink, és természetesen a német tanulók Győrben.
2005-től a római Liceo Scientifico Statale „Democrito középiskolával sikerült több csereprogramot szervezni. A projekt célja az angol nyelv gyakorlása, a másik országának, kultúrájának, hagyományainak, szokásainak, hétköznapjainak a megismerése volt.

Sikeres pályázatok
Iskolánk az elmúlt években több sikeres pályázatban vett részt külföldi partnerintézményekkel karöltve.
Részletes tájékoztató olvasható az EU-zászlóra kattintva.


Az alábbiakban (Dokumentumok) több megvalósult külföldi utazásról, partnerségi kapcsolatról tölthető le élménybeszámoló, sajtóban megjelent magyar és német nyelvű újságcikk, ill. osztrák egyetemeken tanuló barossos diákok prezentációi tekinthetők meg.

Határtalanul programok

Felvételi tájékoztató

Órarend

Új honlapunk az Egységes Digitális Információs Rendszerben

Money Tours

Facebook

Pénziránytű Bázisiskola

Office 365 - Microsoft Teams

Digitális iskola - KRÉTA

Poszeidon iratkezelő rendszer

Fogyasztóvédelmi iskola

Adatok - elérhetőségek

Menza

Győri SZC honlapja

Videó a Barossról

Boldog Iskola cím

ICDL-vizsgaközpont

Partnerintézményi cím

50 óra közösségi szolgálat

Iskolapolgár archívum


Diákok, tanárok, adminisztratív-technikai munkatársak, életpályák!

A jövő közgazdásza

Eredményeink

Nemzetközi pályázatok

Iskolánk a Facebookon

Diákönkormányzat

120. évforduló

Sajtószoba

Our school - Unsere Schule

Impresszum

Honlapszerkesztő:
Mészáros Eszter

Honlapunkkal kapcsolatos véleményeket ill. anyagokat várunk a következő címen:
meszaroseszter75
gmail.com

Statisztika

Oldalainkat eddig
7324600 látogató
tekintette meg.

Ebben az évben: 249042
Ebben a hónapban: 278
Ezen a napon: 278

LKW WALTER